Jeugdhulp
AHMW biedt Jeugdhulp aan niet-westerse migrantengezinnen die kampen met opvoedproblemen die ze niet op eigen kracht het hoofd kunnen bieden. Het doel van de begeleiding door AHMW is haar kennis en zelfredzaamheid over te dragen, zodat er minder vraag zal zijn naar externe hulpverlening en de zelfredzaamheid toeneemt binnen de gemeenschap, en afname van de diverse problematieken zal zijn. AHMW zet zich zowel in op preventief als acuut curatief niveau, afhankelijk van de hulpvraag.
Bij de ondersteuning heeft het vergroten van de zelfredzaamheid van de ouders en de ontwikkelingsstimulering bij de kinderen de voornaamste prioriteit. Waar mogelijk ligt het accent op preventie. Dit heeft vaak betrekking op de leden van het gezin die dergelijke problemen niet ervaren hebben (bijv. moeder in verwachting van een kind). Verder ligt de nadruk op het stimuleren van het probleemoplossend vermogen en het aanmoedigen van de interactie tussen ouder en kind.
Zelfredzaamheid en opvoedkundig handelen zijn competenties die bij de doelgroep zoveel mogelijk worden aangestuurd. Bij de begeleiding wordt volledig rekening gehouden met de belevingswereld en capaciteiten van de betrokkenen binnen de gezinnen. Iedere casus staat op zichzelf en vergt daarom ook maatwerk.
De rol van de hulpverleners is daarbij van groot belang. De hulpverlener bouwt samen met de cliënt een brug naar de Nederlandse samenleving. Door de kennis van de verschillende talen en vooral de beide culturen kunnen onze hulpverleners aanvoelen en opmerken wanneer een bepaalde aanpak passend en geoorloofd is. Daarbij wordt sterk rekening gehouden met de belevingswereld van de cliënten. De herkenning van elkaars normen en waarden verlaagt de drempel voor het gezin. Zo worden initiatieven in de hulpverlening toegelaten en is het gezin bereid de richtlijnen aan te nemen en toe te passen.